Monday, 8 August 2016

Depan Manis macam gula.....

Assalam & hye
Pernah tak korang rasa down bila dengar kawan or adik beradik or sesapa lah bercakap pasal korang di belakang???? Means benda tak baik la, then bila orang yang dengar tak selidik dulu then serang korang, mesti rasa down sangat kan?? Tak tanya dulu, tak siasat. Bulat-bulat percaya kata orang dan Judge kita macam dia Malaikat. Depan manis sangat tapi kat belakang macam duri dalam daging. Lepas kita dapat tahu dia cakap macam-macam yang menyakitkan, boleh pulak pura-pura nak buat baik dengan kita. Saya bukan jenis talam dua muka so saya tak boleh nak hipokrit nak bermuka manis dengan dia. Saya jenis susah rasa tak suka kat someone, tapi kalau dah betul-betul tak suka memang tak kan suka sampai bila-bila. Urmmmmm.......

Thursday, 4 August 2016

BookShelve Idea


Assalam & hye...
Oleh kerana rak buku kat rumah masih lagi rompong. Nak kena cari lebih buku lagi tapi nak tunggu serigala besar jahat Disember ni. Pasal time BBW je dapat buku murah-murah dan jauh lebih berbaloi dari beli kat bookstore T.T. So mohon bertabah buat masa ni. Jumpa page kat BW gambar bookshelve nih. Terus terpikat n jatuh hati....


Wednesday, 3 August 2016

Independent


Assalam & hye...
Setelah hampir 12 tahun ada lesen kereta tapi jarang..... jarang or tak pernah langsung pegang kereta sejak kahwin. Now kene independent memandangkan incik Usben dah tak kerja kat UKM lagi dan dapat kerja lain di KL dengan masa kerja yang berbeza dengan saya, so nak taknak terpaksalah berdikari sendiri T.T tak boleh harap orang lain dah.Mujur ada Ayah yang sangat memahami, sanggup korbankan kereta kesayangan bagi anak pinjam sebab anak tak pandai bawak kereta Manual. Thank you Ayah....kena biasakan diri dengan steering balik. Rasa macam baru ambik P hahaha and setiap pagi pergi lewat sikit dalam pukul 8.30 sebab kat kajang ni tak banyak sangat kenderaan kat jalan waktu ni T.T.  Belajar parking kereta sebab memang dari dulu failed, dua hari mintak ihsan officemate tolong parking kan huhu tapi Alhamdulillah hari ni berjaya parking sendiri berkat semalaman tengok youtube cara parking T.T, anyway walaupun senget sikit tapi janji masuk kotak muahahahaha ok la kan at least ade achievement huhu.
Till then xoxo

Monday, 25 July 2016

Shopaholic Series


Assalam & hye,
Bagi yang kenal saya, tahu sangat saya suka membaca. Antara koleksi kesayangan adalah karya Sophie Kinsella. First time baca terus jatuh cinta huhu.

Setakat ni dah kumpul 7 buah buku Shopaholic series dan dah baca berulang kali. Semalam berkesempatan tambah satu lagi koleksi Shopaholic series ni.
weeeee.... Shopaholic to the rescue. Tak sabar nak balik kerja dan baca. Hopefully best macam sebelum2 ni. Till then xoxo

Tuesday, 12 July 2016

Susun Atur Rempah Ratus

Assalam & hye
Rasanya lama sangat nak ubah susun atur untuk bekas rempah ratus. Dah puas google beberapa idea tapi setakat ni tak jumpa lagi yang berkenan di hati. Banyak je gambar yang cantik, tapi tak sesuai pulak dengan Pantry kat rumah tu. Kuciwa. T.T so untuk puaskan hati, dapat satu idea nak gantikan bekas kaca untuk simpan serbuk kari, kunyit, garam etc. Bekas lama saya macam ni:

Bekas kaca ni beli dekat DIY rasanya. Lama sangat dah, sampai tutup pun dah kuning melekat dengan serbuk kunyit tu. I is tak suke, tu yang gedik nak cari bekas kaca lain huhu. Then gatal tangan survey kat Ikea. berkenan satu bekas ni
Berkenan sebab bentuknya cantik. Ingat nanti nak ke Ikea nak ganti bekas lama tu tapi semalam lepas habis kerja jalan-jalan dekat Mr DiY jumpa bekas yang hampir sama tapi size kecil sikit compare dengan bekas kaca ni dan harga lagi murah berbaloi-baloi. So rembat 4 ketul size besar dan 2 ketul size kecil huhu.
 Balik rumah tak sabar-sabar terus tukar bekas. Sukeeeee sebab dapat bekas baru dan jimat ruang.
 Gambar keseluruhan, belakang tu ada  dua bekas kaca saya simpan sup bunjut dan bekas size kecil tu simpan jintan putih dan lebihan serbuk kari yang tak muat
Tengah fikirkan idea nak kemaskan english herb nih pulak. Rasanya ruang ni tak kemas sangat emmm....



Bertambah barang sebab beli kuih raya dan dapat hamper biskut huhu. Cukup stok biskut untuk 3 bulan lalalala.

Raya 2016# Tema Hijau Hulk =p

Assalam & Hye
Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin. 0-0 ya. Tahun ni tema raya dengan family color mak kau hijau huhu







Sunday, 5 June 2016

Ramadhan Vs Organizing

Amaran! Post ini amat panjang =)
Assalam & hye..
Salam Ramadhan kepada semua umat Islam di mana saja anda berada. Selamat menyambut bulan Ramadhan yang mulia. Alhamdulillah, dipertemukan lagi dengan bulan yang mulia ini, semoga segala amal ibadah kita diberkati. Sahur pagi tadi simple, Ayam masak kicap dengan ulam bendi. Alhamdulillah. Semalam ( Ahad ) lepas siap semua kerja, saya kemas semula KC untuk ambil mood bulan puasa katanya,barang  dalam KC yang jarang pakai atau dah tak nak guna saya asingkan. Saya susun semula rak pinggan mangkuk, periuk belanga etc. Meh kita layan je gambar kat bawah ni

 Kedudukan KC ni masih sama je macam sebelum ni. yang ni takde perubahan sangat.
 Dalam ni saya susun semua mangkuk corak bunga, set pinggan dan dulang.
 Ruang ni pulak untuk mangkuk yang bertutup. Saya lebih suka hidang makanan dalam mangkuk bertutup macam ni daripada gunakan mangkuk lauk yang biasa tu sebab saya tak suka nak guna tudung saji huhu. Mangkuk bertutup lebih kemas bagi saya.

 Ruang ni saya susun semula. Jag air semua saya simpan satu tempat. Ruang yang kedua saya susun cawan guna insert shelf tu, lebih kemas dan menjimatkan ruang. Teko teh tu saja susun camtu sebab piring tu ada dua corak, saya asingkan. Nanti nak cari teko yang coraknya sama dengan cawan bawah tu.
 Set sudu saya simpan satu tempat. Senang nak cari.

Dua ruang ni saya simpan koleksi mangkuk-mangkuk kegunaan memasak.
 Ruang Tipuware dengan Tupperware.
Ruang ni kosong sikit, saya simpan pinggan plastik ikea dan set senduk nasi dan lauk.
Sebelah Kabinet dapur gas ni saya letak Lennart Ikea untuk simpan kain buruk, sabun basuh pinggan, plastik sampah dan bakul biru bawah tu, saya simpan lesung batu. Nanti nak cari bakul putih baru lah match dengan Lennart tu.





 Almari dapur gas, masih takde masa nak cat warna putih T.T jadi bertabah lah buat masa ni.
Bakul serbaguna huhu Dalam ni ada set sudu, minyak, garam, stok ayam etc. Memudahkan kerja masak-memasak huhu.
 Almari dapur gas ni saya dah susun semula. Gigih tebuk skru kiri kanan kabinet semata-mata nak gantung kuali comot dan pan cenonet tu huhu.


Selesai mengemas, baru lah lega hati, huhu. Till then xoxo